Titel: "Skallgång."

Meddelare: Hemmansägare Nils Edholm  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Edånger

Om det på sommaren kommer bort en häst, ko eller kalv på skogen har man bara att säga till åldermannen, så går han från gård till gård och bådar alla, som har kreatur, till skallgång. Varje djurägare är skyldig sända en person -dock inte födorådsfolk. Då går man, till man hittar det bortkomna djuret eller tills hela byns skog är genomgången. En tar härvid kommandot över de andra. Då "skall-linja" uppställas, ordnar man så att varannan person är karl och varannan kvinna. Skallet är kostnadsfritt för den, som anlitar det, och ingen dristar sig neka gå, då han bådas, ty då förlorar han rätten till skallgångs hjälp. Dock kan befrielse erhållas för någon enstaka gång, om alla i byn gillar skälet, men det inträffar aldrig, att någon begär befrielse. Hittar man djuret fraktas det hem till ägaren - dött eller levande, helt eller i bitar -förr får ej skallet skiljas. Då bjudes man på kaffe och dopp.

Denna uppteckning har två meddelare.